logotype

contact me

Email:
Subject:
Message:
How many seasons are there in 1 year? (колко са сезоните?)
Nicky Davidov (my blog)

Преглед на Яфо-печата

Оживление в яфенските сайтове – декларации, открити писма, географски загадки,
преврати и войни...
Гъмжи от новини.

Не мога да се въздържа и ще коментирам:

Jaffaball

"Феня Декало ни разказва за фестивал на краставицата в един мУшав по Шавуот...". Иска да каже "мошав" може би..., но това е най-малкото. По интересна е географската загатка: МУШАВА "се намира много близо до Натаня и Хедера и на около стотина километра от Хайфа и Тел Авив."
И за да си изясня къде е това безкрайно интересно място, направих "сложни" засичания върху картата на Израел.

Феня ни кани или в морето (извън териториални води), или в Йордания. И двете места са "близо до Натания и Хедера", в един по-широк географски смисъл.

Хвани авторката, удари редакторката и опознай родината за да я обикнеш.

ALIYA.BG

Заглавие: "Отворено писмо до Джеки Аруети, председател на Съюза на българските евреи в Израел"

"На 14. 05. в редакцията на вестник "Алия" пристигна следното отворено писмо, с което група интелектуалци от София изказват ИЗКРЕНОТО (иска да каже "искреното", но това е най-малкото) си несъгласие с..." и следва писмото, но без подпис. Кои са интелектуалците от София никой не знае. И защо ли да ни казват? Щом са интелектуалци не питай бе, простако! В Бога и в Партията се вярва! Не се разсъждава излишно.

И след това друго заглавие: "Преврат в Съюза на българските евреи в Израел"
Бих казал "заглавие та дрънка" – право в десетката. И това се случва на 9 май, на тази светла дата. Случайно ли е? Събрали се да празнуват и се сборичкали?

Е, не им е за първи път. Преди месец същата медия информира, че "Представителната организация на българите се разпадна", а сега пък, преврат?! Не е чак толкова вълнуващо... освен един факт: "Г-жа Весела Цветкова, позната в българската общност и като Ализа Давид е назначена за заместник на г-н Зико Калев и в квотата на партия "Ликуд"". Е, това е вече сензация! Немея, нямам думи!

Но дали това е факт или е поредната интрига? Авторката пише "назначена". Как така? Че нали там се избират. "Управителният съвет и през новия мандат ще запази пенсионерският си характер." Щом има мандат значи се избират. Най-вероятно - грешка. Редакторката не е догледала, пропуснала е да поправи думичката. Г-жа Давид-Цветков, както е правилно да бъде наричана, е избрана. А тя отскоро е пенсионерка, така че може да бъде избирана.

Не, не, не. Не може да бъде! Г-жа Давид-Цветков е понастоящем в България. Прескочила е до Израел за събранието или е избрана задочно? Г-жа Давид-Цветков е известна с лявата си политическа ориентация още от България, преди алията и в Израел. Сега пък Ликуд?! Да не е ветропоказател? Нерде Ямбол – нерде Стамбол! Г-жа Давид-Цветков е върл противник на партийния принцип при изборите в гореспоменатата организация. Публикувала е много писания и фейлетони против принципа и организацията. И сега какво? К'ва стана тя?

Хвани авторката, удари редакторката ... Не, не се получава... това е едно и също лице. Тогава така:

Хвани авторките със се редакторките и удари онези смахнати сенили.

Да му мисли Българската държава. Още награди "Златното перо" ще трябва да раздава.

AddThis Social Bookmark Button