logotype

contact me

Email:
Subject:
Message:
How many seasons are there in 1 year? (колко са сезоните?)

Израелският (индийски) папагал и индийската майна
(още дарове от Индия освен циганите и шахмата)

 

papagalЕй богу, трудно ги понасям (папагалите), но нямам избор. Срещам ги като разхождам кучето, чувам ги където и да съм, дори когато пиша тези редове, на фона на уличният шум.

Тези пернати ( Psittacula krameri) завладяха израелското въздушно пространство. Виждам ги поединично, по двойки, по тройки, на групи и на ята. Бил съм свидетел как освен тази птица не се чува нищо друго и не се вижда нищо друго. Бяхме с приятел на риба на север до езерото Ахула. Понеже рибарските вълнения  се свеждаха до почти пълна нула и напрягахме сетива, правеха ми впечатление страничните дразнители. Гроздове от папагали висяха по огънатите от тежестта им клони на гигантските евкалипти, досадни и многобройни като мухи на сметище. Вдигаха неистова врява, човек и за секунда не можеше да се наслади на почивката. Да, това е основният лайтмотив на тази птица, хайде да кажем, визитна картичка - крясъка. Няма нужда нито да се оглеждаш, нито да се взираш, достатъчно е да се отпуснеш на терасата с чаша кафе и цигара между пръстите и все някой крясък ще достигне до ушите ти. Няма отърване от тях. Подходящи са за шумен град, където глъчта не спира за миг. Човек точно се заслуша във възбуденият мелодичен спор на колибрите и по средата често ще се намеси дисонантният им креслив коментар, да ти раздере тъпанчетата и да ти развали кефа.

Та да си завърша приказката за този безплоден рибарски поход. След като слънцето залезе и отровнозелените птици се поуспокоиха, жеравите, отстоящи на няколко километра от нас, подхванаха вокалната щафета до сутринта (така или иначе спях на пресекулки заради комарите), когато или заспаха или бяха заглушени от пробудилите се от глад папагали. Като че ли си бяха разпределили денонощието. Риба така и не хванахме. Бирата изпихме.
Един път бях неволен наблюдател на това как ескадрила папагали се опитваше безуспешно да завладее въздушните подстъпи към ъгловият електрически стълб, най-вероятно с цел установяване на сексуална комуна, но блюстителите на реда, гаргите от местна порода се съюзиха временно и прогониха отровнозелените след кратка битка. Естествено, вдигна се врява до небесата. Само гугутките се споглеждаха безучастно от антените. Всеки с бизнеса си.


mynaВиж, индийската майна (Acridotheres tristis) е друго нещо. За разлика от пловдивската, тази е крилата, произхожда от Индия и не е от най-привлекателните. Птичките били случайно изпуснати/избягяли от зоокъта(цапарито) на Ган Йеошуа през 1998. Те се оказали доста плодовити, като намерили местният ужасяващ климат за великолепен, размножили се и сега могат да бъдат видяни навсякъде (из Израел). За разлика от папагалите (слава богу), те са по-големи песнопойци, но са трудно сравними с канарчетата или поне с булбулите. Специалистите твърдят, че мъжкарите не изневерявали на съпругите си, но не намерих подобно твърдение за техните партньорки. Може би това обяснява плодовитостта им.  На големина са към 25 см.

Миналата събота привлече погледа ми интересна гледка.  Четири майни се бяха разровили из градината. Бяха разпределени по двойки. Когато една от двойките се разкъсваше, изостаналата птица прелиташе припряно до дружката си, цвърчейки.  Помислих си, че съм свидетел на предлюбовна игра. Като се загледях по-внимателно, схванах че всеки един от родителите разхожда по едно от отрочетата. Колчем един от тях намереше нещо сред тревата, детето започваше да врещи нетърпеливо и търчеше с широко отворена уста към него, докато  същият не поставяше находката си в гърлото му. Това се повтаряше непрекъснато, въпреки че поколението беше видимо независимо, точно като при хората. Хем смешно, хем тъжно.

babyfeed

Тази птичка ми е далеч по-симпатична от папагалите и Ви препоръчвам да я потърсите около вас.

Ваш Анчо
26.08.2012

AddThis Social Bookmark Button