logotype

contact me

Email:
Subject:
Message:
How many seasons are there in 1 year? (колко са сезоните?)
Henri Meirov

 

ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН АЛБУМ
на падналите за обединението на България войници - евреи
през Първата Балканска Война (1912 – 1913)


ЧЕРНОВА

Любезни читателю,
След няколко месеца България ще отбележи стогодишнината от началото на Балканската война. Осмелявам се да предложа на твоето внимание едно недовършено изследване, по-скоро чернова, за войниците - евреи, паднали за свободата на Отечеството в Първата Балканска война. Това е скромния резултат от 3 годишните ми усилия по събиране и систематизиране на данни за героите. Силите ми не достигнаха да довърша започнатото дело преди годишнината, но реших да не отлагам представянето на труда си до пълното му завършване, а да предложа на читателския поглед тази чернова и така да отбележа славния юбилей.

Please, download the article:
FileDescriptionFile size
Download this file (Zaginali.pdf)ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН АЛБУМ на падналите войници - евреи...от Анри Маиров9579 Kb
AddThis Social Bookmark Button
 
User Rating: / 1
PoorBest 

ЕВРЕИ ВЪВ ВИДИНСКИЯ САНДЖАК В НАЧАЛОТО НА
ВТОРОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА ХVІІІ ВЕК

ИЗВЛЕЧЕНИЕ ОТ ДЖИЗИЕ ОПИСИ НА ВИДИНСКИЯ САНДЖАК
1132-1138 ГОДИНИ ПО ХИДЖРА (1720-1726)

УВОД

В настоящата работа съм приложил списък на евреите – данъкоплатци на джизие от Видинския санджак от 20-те години на ХVІІІ век. Всички данни са взети от преведените на български джизие описи:

Атанасов, Християн; ХРИСТИЯНИ И ЕВРЕИ ВЪВ ВИДИНСКО; Джизие описи на Видинския санджак от 20-те години на ХVІІІ век, Архивите говорят кн. 62, Държавна Агенция "Архиви", 2010, ISBN 978-954-9800-88-3…

Анри Маиров
10 юни 2012 г.

Please, download the article:
FileDescriptionFile size
Download this file (Vidin_evrei_1722.pdf)ЕВРЕИ ВЪВ ВИДИНСКИЯ САНДЖАК ...от Анри Маиров275 Kb
AddThis Social Bookmark Button
 

ПОСЛЕДНИТЕ ЕВРЕИ НА НИКОПОЛ

от Анри Маиров

 

Името му е Ашер Самуил Ашеров. В края на месец април 1949 година напуска завинаги родния си град Никопол на път за новооснованата държава Израел и с това полага край на една от най-древните еврейски общини на територията на България.
            Днес град Никопол, след преживените векове на упадък, мъждука кротко на дунавския бряг. Случайният пътник трудно ще забележи следите от минало величие...


Please, download the article:
FileDescriptionFile size
Download this file (Nikopol_Jwes.pdf)ПОСЛЕДНИТЕ ЕВРЕИ НА НИКОПОЛот Анри Маиров2804 Kb
AddThis Social Bookmark Button
 
User Rating: / 4
PoorBest 

Размисли около една стара снимка (1912)

Две години вече изучавам участието на евреи във войните за национално обединение на България. За незапознатите с военна история, това са Сръбско-Българската (1885 г.), двете Балкански (1912/13 г.) и Първата Световна (1915/18 г.) войни. През 70-те години на 20-ти век – когато учех в гимназията, на този период от българската история не се отделяше кой знае какво внимание в учебните програми. Общо взето, твърдеше се, че са били водени от световната буржоазия, на гърба на работниците и селяните, които пък са използвали всеки сгоден случай да прескочат във вражеските окопи и да се побратимяват в името на световната революция. Преувеличавам, разбира се, но това беше генералната линия по която се преподаваше история в средните училища тогава. Единственият, който внасяше известен дисонанс в общия поток от безсмислици беше Полковникът – учителя по военно дело. Той се опитваше да насочи вниманието ни към военните операции и бойната слава на армията, но кой да го слуша! Защото какво ли разбира един военен от исторически материализъм – наука е това!

Интересът ми към военна история се зароди случайно – бях започнал да събирам данни за генеалогично дърво на семейството. За един роднина – чичо на баща ми, не открих почти никаква информация, освен смътни спомени, че е загинал в една от войните в началото на 20-ти век. И така, докато търсех информация за този човек, лека-полека навлязох в материята.

AddThis Social Bookmark Button
Read more...