logotype

contact me

Email:
Subject:
Message:
How many seasons are there in 1 year? (колко са сезоните?)
Dr. Albert Levi

Израелският (индийски) папагал и индийската майна
(още дарове от Индия освен циганите и шахмата)

 

papagalЕй богу, трудно ги понасям (папагалите), но нямам избор. Срещам ги като разхождам кучето, чувам ги където и да съм, дори когато пиша тези редове, на фона на уличният шум.

Тези пернати ( Psittacula krameri) завладяха израелското въздушно пространство. Виждам ги поединично, по двойки, по тройки, на групи и на ята. Бил съм свидетел как освен тази птица не се чува нищо друго и не се вижда нищо друго. Бяхме с приятел на риба на север до езерото Ахула. Понеже рибарските вълнения  се свеждаха до почти пълна нула и напрягахме сетива, правеха ми впечатление страничните дразнители. Гроздове от папагали висяха по огънатите от тежестта им клони на гигантските евкалипти, досадни и многобройни като мухи на сметище. Вдигаха неистова врява, човек и за секунда не можеше да се наслади на почивката. Да, това е основният лайтмотив на тази птица, хайде да кажем, визитна картичка - крясъка. Няма нужда нито да се оглеждаш, нито да се взираш, достатъчно е да се отпуснеш на терасата с чаша кафе и цигара между пръстите и все някой крясък ще достигне до ушите ти. Няма отърване от тях. Подходящи са за шумен град, където глъчта не спира за миг. Човек точно се заслуша във възбуденият мелодичен спор на колибрите и по средата често ще се намеси дисонантният им креслив коментар, да ти раздере тъпанчетата и да ти развали кефа.

AddThis Social Bookmark Button
Read more...
 

Ядрена сянка на Балканите

(нещо от балканската история или „щяхме ли да се родим?”)

Алберт Леви

„Защо руснаците пускат гълъби на мира навсякъде, но те не прелитат над Югославия?” пита маршал Тито през горещото лято на 1951 г.. Действително защо? Вероятно по две причини:

Please, download the article:
FileDescriptionFile size
Download this file (YadrenaSyanka.pdf)Ядрена сянка на БалканитеАлберт Леви177 Kb
AddThis Social Bookmark Button